چه عواملی سبب کم رونقی بازار صادرات کشاورزی مازندران می شود
به گزارش کاراموند، مازندران قصه پرغصه محصولات کشاورزی مازندران و عواملی که سبب کم رونقی بازار صادرات می شود سر دراز دارد؛ اظهار نظرات مختلف در این عرصه هر ساله در زمان برداشت محصول به اوج می رسد مسؤلان خویش را دغدغه مند می دانند و مردم شکایت؛ اما واقعا در این کش و قوس ها چه کسی مقصر است؛ دولت، بخش خصوصی و یا کشاورز؟
توجه دولت به بخش کشاورزی
رضا اصغرنیا یکی از کشاورزان مازندرانی در گفت و گو با ایسنا می گوید: در بهنمیر زمین کشاورزی دارم و محصول خوبی هم در تولید مرکبات دارد اما به جهت اینکه صادراتی شود باید باغ خودرا شناسنامه دار کنم این اقدام خوب است و بازار مصرف و خریدار خارجی بطور کامل محصول را تحلیل می کند اما در موقعیت اقتصادی فعلی برایم مقرون به صرفه نیست و گران تمام می شود.
این باغدار بهنمیری با اشاره به این که نیاز است حمایت های دولتی را در بخش های مختلف داشته باشیم، می افزاید: در حالی راندمان بالا می رود که از نهاده های خوب با قیمت مناسب بهره مند شویم و این مهم جز با حمایت دولت ممکن نیست در غیر اینصورت بازار در اختیار دلالان قرار می گیرد.
اصغرنیا با اعلان اینکه در بحث کشاورزی اگر دولت ورود نکند نه در صادرات و نه در تامین نیازهای داخلی موفق نمی شویم، یادآور می شود: از زمان شروع تولید محصولات باغی و کشاورزی دلالان سود می برند تا آن زمان که برداشت و به فروش برسد.
سید کریم حسینی یکی دیگر از کشاورزان مازندرانی است به ایسنا می گوید: راه حل شناسنامه دار کردن باغات زمانی مورد قبول و رغبت کشاورز خواهد بود که هزینه مالی برایش نداشته باشد در غیر اینصورت با جیب خالی اقدام اساسی ممکن نیست.
این کشاورز بابلی راه حل افزایش قیمت را در گرو رونق صادرات می دانند و می افزاید: که این هم جای بحث دارد در حالی این شعار داده می شود که نظارتی بر سورتینگ داران نیست آنها مرکبات سبز را خریداری با گاز و رنگ به جان او می افتند و میوه رنگی اما ترش و ناسالم را وارد بازار صادرات می کنند گرچه ابتدا ممکنست به این بهانه که شاهد رونق صادرات باشیم کمی به قیمت مرکبات افزوده شود اما بلایی که سر مرکبات به بهانه خوش رنگ ولعاب شدن برای صادرات می آورند اعتبار محصول کشاورز را زیرسوال برده و قیمت مرکبات را در نوسان غیرواقعی رها می کند.
مجهز به آموزش نوین
حسینی نگرانی و دغدغه کشاورزان را به حق می داند و اظهار می کند: تعدادی از کشاورزی که مرتب از قیمت نامناسب فروش محصول خود می نالند نیز خود مقصر هستند برای اینکه با سم پاشی غیر اصولی، میوه غیرسالم به دست مصرف کننده می دهند وحاضر نیستند کمی به دانش وآگاهی خود بی افزاید.
این کشاورز بابلی یادآور می شود: اگر به همراه صنعتی شدن کشاورزی دانش کشاورز افزایش پیدا نکند یک در صنعت کشاورزی یک گام به جلو و ۱۰ گام به عقب بر می گردیم و جایگاه مازندران در این صنعت راهبردی و عرصه رقابتی نا معلوم خواهد بود.
تشکیل اتاق اصناف کشاورزی
مدیرجهاد کشاورزی بابل در این خصوص به ایسنا اظهار داشت: شناسنامه دار کردن باغات و کد QR تنها راه نجات صادرات است.
محسن آهنگر اضافه کرد: از ۲۴ هزار هکتار مساحت باغات شهرستان بابل تنها سه هزار باغ شناسنامه دارد که شامل ۱۰ درصد می شود.
وی با اشاره به این که ۸۰ سوریتینگ دار در بابل فعالیت دارند که بیشتر آنها سورتینگ داران خرد هستند که برای بازار داخلی فعالیت نموده و تعداد کمی در عرصه صادرات فعالیت دارند، اضافه کرد: سورتینگ دارانی که در عرصه صادرات فعالیت دارند تنها مرکباتی که از زیر نظر کارشناسان شرکت با نظارت کامل تولید می کنند تهیه می شوند.
وی اشاره کرد: میزان تولید مرکبات دو برابر ظرفیت کشور حدود چهارمیلیون تن است در حالی که میزان مصرف ما دو میلیون تن است.
آهنگر با اشاره به این که مازاد نیاز مرکبات تولید شده باید فرآوری یا صادر شود، افزود: هر سرمایه گذاری که بخواهد در عرصه صنایع تبدیلی اقدام نماید همکاری لازم از تغییر کاربری، گرفتن مجوزات لازم، پرداخت تسهیلات را خواهیم داشت تا مرکباتی که قابلیت تازه خوری را نداشته و قابل صادرات نیستند فراوری شوند.
مدیر جهاد کشاورزی بابل با اشاره به این که همایش زیادی برای نهادینه کردن این فرهنگ نیز انجام شد ولی مردم باید خود به این بینش برسند، تصریح کرد: استقبال مردم غرب مازندران در شناسنامه دار کردن باغات و دریافت کد QR بسیار بیشتربوده و تقریباً تمام باغات غرب مازندران انجام شد و محصولات آنها قابلیت صادرات داشته و در فروش با قیمت مناسب مشکل ندارند اما شرق مازندران هر ساله همچنان درگیر قیمت پایین مرکبات هستند.
آهنگر از تشکیل اتاق اصناف کشاورزی شهرستان بابل در آینده نزدیک آگاهی داد و اظهار داشت: با تشکیل این اتاق اصناف پیگیری مطالبات و حقوق کشاورزان برعهده اتاق اصناف قرار می گیرد.
سبز زدایی و رنگ آمیزی مرکبات ممنوع
نماینده مردم بابل در مجلس نیز در گفت وگوبا ایسنا دغدغه خودرا در عرصه صادرات نظارت دقیق تر برسورتینگ ها مطرح کرد و اظهار داشت: اگر نظارت کافی بر این سورتینگ ها نشود سبززدایی و رنگ آمیزی مرکبات بلای جان صادرات است.
احمد فاطمی اضافه کرد: میانگین مصرف مرکبات در کشور حدود یک میلیون و ۸۰۰ تُن است، و مابقی تولیدات باید صادر شود تا کشاورز گرفتار مشکل نشود.
وی اشاره کرد: در این بین نقش دلالان و واسطه گرانی که مرکبات باغات را از کشاورزان خریداری و سبزچینی و گازدهی و رنگ آمیزی می کنند نیز در مشکلات بازار صادرات تعیین کننده است.
فاطمی افزود: اقدامات غیر استاندارد سورتینگ داران بر کیفیت مرکبات تاثیر منفی داشته و قابل رقابت با کشورهای دیگر در بازار صادرات نیست.
این عضو کمیسیون تلفیق بودجه اظهار داشت: با پیگیری انجام شده در حد کلان متذکر شدیم اولا سبز چینیِ مرکبات ممنوع اعلام گردد دوم این که سورتینگ ها تحت نظارت و کنترل دقیق قرار گیرند تا مبادرت به رنگ آمیزی و سبززدایی از مرکبات نکنند.
فاطمی به نقش برجسته دولت در ایجاد بسترها و زیرساخت های لازم برای صادرات مرکبات اشاره نمود و یادآورشد: دولت می تواند با بوجودآوردن ایستگاه های صادراتی بوسیله راه های دریایی و دالان های زمینی، مرکبات را به سایر کشورها صادر کند.
مدیرعامل و موسس شرکت هلدینگ کاسپین که از شرکت های برند در عرصه صادرات مرکبات است نیز به ایسنا اظهار داشت: شرکت ما طی قراردادی که اسفند سال قبل از گل و میوه دهی درخت با تولید کننده منعقد می کند بر اساس افزایش تولید نسبت به قبل ضمن این که با رعایت استانداردهای پیشنهادی کارشناسان ما گذشته از قیمت روز به ازای هر کیلو دو هزار تومان بیش از دیگران از باغدار خریداری می نماییم.
مجید حسین زاده اضافه کرد: تنها مرکبات کشاورزان طرف قرارداد خود که از سلامت مرکبات از هر حیث برخوردار و تحت نظارت کارشناسان ما شناسامه دار باشد خریداری می نماییم تا برند و بازار صادرات ما درگیر مشکلات صادرات حال حاضر درباب پایین بودن کیفیت نباشد.
وی با اشاره به این که میزان خرید سال قبل ما ۳۰ هزار تن بوده است، اشاره کرد: پیش بینی می شود امسال به ۴۰ هزار تن برسد.
حسین زاده با اشاره به این که ۴۰۰ هکتار از باغ مرکبات تحت پوشش شرکت ما هستند، اظهار داشت: بیشترین سطح باغ های تحت پوشش ما در شهرستان میاندرود است که باغات آنها تا ۵۰ هکتار هم می رسد اما باغات شهرستان بابل عموما مساحت کم دارند و به صرفه نیست.
رعایت استانداردها توسط سورتیگ داران
این فعال در عرصه صادرات محصولات کشاورزی با اشاره به این که میوه ها هم تاریخ برداشت دارند که عدم رعایت این مهم بازار هدف را گرفتار چالش می کند، تصریح کرد: سورتینگ دارانی که مبادرت به خرید سریع این مرکبات می کنند گرفتار تخلف آشکار هستند.
حسین زاده با اعلان اینکه میوه رسیده تامسون که زمان برداشت آن دی ماه است به هیچ عنوان نفخ ندارد، اضافه کرد: از آبان ماه تا حالا در بازار شاهد فروش میوه تامسون با رنگی نارنجی هستیم یعنی این میوه داخل اتاق گاز شده به او تزریق گاز کردند که الکل متانول است بعد آنرا داخل حوض رنگی با حرارت ۵۰ درجه برای رنگ گیری قرار می دهند این رنگ سمی و بسیار برای بدن مضر و خطرناکست نتیجه آن می شود که نه فقط میوه مزه و طعم مناسب ندارد بلکه برای سلامتی نیز مضر است.
وی افزود: در بازدید میدانی از بازارهای جهانی دبی، عمان، پادنا، ازبکستان، روسیه و غیره در مسافرت خود داشتم و عکس و فیلمی که از استانداردها و ضعف و قوت این بازارها تهیه شد در نشستی که با وزیر داشتیم ارائه دادم، اعلام کردم؛ اگر سورتینگ داران استانداردهای لازم را رعایت نکنند بزرگترین جنایت را در حق کشاورزان مرتکب شده ضمن این که بازار صادرات ایران را گرفتار چالش می کنند.
این فعال کشاورزی اشاره کرد: اگر کیفیت میوه ما گرفتار مشکل نباشد هرکیلو مرکبات تا ۳۰ هزار تومان نیز سردرختی از باغدار خریداری می شود اما وقتی این مرکبات رنگ شود و طعم ترش و بدمزه بگیرد در بازار جهانی هیچ مصرف کننده ای ندارد.
وی اشاره کرد: پرتقال مصر و ترکیه چون در زمان خود برداشت می شود خوش طعم وشیرین و مصرف کننده زیادی دارد اما پرتقال ما که کیفیت بیشتری دارد به جهت برداشت زودرس و رنگ شدن هیچ مصرف کننده ای ندارد.
وی با اشاره به این که باید سورتینگ داران خرد مدیریت و کیفیت کار آنها مورد بررسی قرار بگیرد، اظهار داشت: شرکتی مثل ما که برندسازی داشته و خاص در عرصه صادرات کار می کند به سبب عدم مدیریت و بازررسی و نظارت کافی حتی قادر به رقابت با دلالانی که مرکبات را از سورتینگ داران کوچک خریداری نموده در حالی که میوه رنگ شده و غیراستاندارد دارند نیستیم و ناچار باید به تقاضاهای خود به هرنحوی پاسخ دهیم.
حسین زاده اظهار داشت: بهبود این وضعیت در سایه اراده ملی و دستور حاکمیتی برای جلوگیری از این تخلفات امکان پذیراست.
وی با اشاره به این که در صورت رعایت استانداردها و ارائه میوه تازه به بازار جهانی وقتی می شود هر کیلو پرتقال را به قیمت ۳۰ هزار تومان از کشاورز خرید چرا باید سرمایه گذاری بر صنایع تبدیلی داشته باشیم، اضافه کرد: صنایع تبدیلی اصلا توجیح اقتصادی ندارد چون سیستم برداشت ما مکانیزه نیست ضمن این که صنایع تبدیلی برای زمانی هست که میزان تولید بالاتر از میزان مصرف باشد، در صورتیکه اگر بازار را درست هدایت نماییم، سیستم حمل و نقل، لجستیک و روابط سیاسی ما با آذربایجان بهبود یابد صادرات به صرفه تراز فعالیت در صنایع تبدیلی است.
حسین زاده میزان برداشت مرکبات در کشور از هر هکتار ۲۵ تا۳۵ تن و در کشورهای پیشرفته۱۰۰ تا ۱۱۰ تن در هر هکتار برشمرد و اشاره کرد: باید راندمان را در کشور افزایش دهیم.
منبع: karamond.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب