آخرین آمارهای منتشر شده حاكیست

اشتغال ۷۲ درصدی کارکنان در ۵۴۴ شرکت دانش بنیان

اشتغال ۷۲ درصدی کارکنان در ۵۴۴ شرکت دانش بنیان کاراموند: ​​طبق آخرین آمارها از وضعیت اشتغال شرکت های دانش بنیان در صورتیکه 73.39 درصد از شرکت ها، نوپا هستند، 13.53 درصد کارکنان را به خود اختصاص داده اند و از طرف دیگر 72 درصد کارکنان در 544 شرکت شاغل هستند و بنظر می رسد توسعه اشتغال زایی در شرکت های دانش بنیان مستلزم برنامه ریزی مجزا برای پشتیبانی از سیاست های جذب، نگهداشت و توانمندسازی کارکنان این شرکتها است.


به گزارش کاراموند به نقل از ایسنا، مطابق گزارش سال ۲۰۱۹ بانک جهانی، آخرین رتبه ایران در سهولت انجام کسب وکار ۱۲۸ بوده است و این درحالی است که در همین گزارش کشورهای همسایه ما مثل امارات در رتبه ۱۱ و ترکیه در رتبه ۴۳ قرار دارند. شاخص دریافت اعتبار (Getting Credit) یکی از فاکتورهای یازده گانه مورد بررسی است که ایران در رتبه ۹۹ قرار دارد و امارات و ترکیه به ترتیب در رتبه های ۴۴ و ۳۲ جای گرفته اند. واضح است که وضعیت خوبی در مقایسه با کشورها نداریم.
اهمیت ظرفیت سنجی اعتباری شرکت های نوپا و فناور موجب شد تا یک شرکت اعتبارسنجی برای ارائه انواع خدمات اعتبارسنجی توسط برخی از صندوق های غیردولتی و یکی از شرکت های فعال در عرصه پردازش اطلاعات مالی در مرداد ماه سال ۱۳۹۷ تأسیس شود. این شرکت ایجاد یک سامانه اعتبارسنجی یکپارچه، مورد اعتماد و شفاف را به عنوان بهترین راه حل برای بهبود فضای اعتباری و ارائه خدمات ارزش آفرین به نهادهای مالی و فعالین حوزه فناوری برای خود تعریف کرد؛ چونکه آنها معتقد هستند توانمندی های شرکتها در اعتبار کسب و کارها نقش مهمی دارد.
در این خصوص این شرکت به نهادهای مالی راه حل مدیریت ریسک اعتباری ارائه می دهد و به شرکتها کمک می نماید تجربه بهتری در دریافت خدمات مالی داشته باشند.
مصطفی عرب، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان حوزه اعتبارسنجی شرکت های دانش بنیان در گفت و گو با ایسنا، اظهار داشت: این شرکت از سال ۹۷ با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی، با سهامداری برخی از صندوق های پژوهش و فناوری که تخصص آنها ارائه خدمات مالی به شرکت های دانش بنیان است، تشکیل شد. این شرکت در حوزه ارزیابی اعتباری شرکت های دانش بنیان سامانه هایی را راه اندازی می نماید تا مبادرت به ارزیابی اعتبار مالی شرکت های دانش بنیان صورت گیرد.
عرب، تصریح کرد: ما از سال ۹۷ با بخش های مختلف اکوسیستم دانش بنیان کشور قراردادهایی را منعقد می نماییم تا بتوانیم اطلاعات این حوزه را تجمیع نماییم تا از این داده ها بتوانیم سامانه ها را توسعه دهیم.
این شرکت تا حالا مبادرت به انتشار ۳ گزارش از وضعیت شرکت های دانش بنیان کرده است و امسال چهارمین گزارش خودرا رونمایی نمود.
گزارش حاضر گزیده ای شفاف از زیست بوم شرکت های دانش بنیان در سال ۱۴۰۱ است که با استناد به داده های صورت های مالی و اطلاعات اعتباری شرکت های دانش بنیان گردآوری شده است. هدف از تهیه و انتشار این گزارش آشنایی فعالان زیست بوم با وضعیت مالی و اعتباری شرکت های دانش بنیان، تجزیه و تحلیل ایجاد زیست بوم فناوری و مسیر پیش روی بازیگران این عرصه است.
علاوه بر آن این داده ها به شرکتها در درک جایگاه واقعی شان کمک خواهد نمود. این داده ها برمبنای داده های شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان سال ۱۴۰۱، داده های اعتباری بانکها تا انتهای سال ۱۴۰۱، صورت های مالی شرکت های دانش بنیان در سال مالی ۱۴۰۱ و صندوق نوآوری و شکوفایی و همین طور گزارش مرکز آمار ایران تهیه شده است.

داده هایی از شرکت های دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان، با عنایت به درآمد مالیاتی در آخرین اظهارنامه مالیاتی و سهم فروش کالا یا خدمات دانش بنیان از فروش شرکت، در پروسه احراز صلاحیت دانش بنیان دسته بندی می شوند. در پایان سال۱۴۰۰ از ۸۲۶۰ شرکت حدود ۷۳ درصد از شرکت های دانش بنیان جزو شرکت های نوپا دسته بندی شدند.
در میان دسته های فناوری مختلف، دسته فناوری برق و الکترونیک بیشترین سهم را از نظر تعداد شرکت های دانش. بنیان دارد. سال قبل این دسته فناوری در رتبه سوم قرار داشت و همین طور دسته فناوری نرم افزار و فناوری اطلاعات در سال قبل در رتبه اول قرار داشته است.



روند احراز صلاحیت شرکت های دانش بنیان
تعداد شرکت های دانش بنیان در سالهای اخیر رشد پایدار و ثابتی را تجربه کرده است. یکی از دلیلهای مهم افزایش تعداد این شرکت ها، تغییرات در آئین نامه تعیین صلاحـیت دانش بنیانی بوده است. دلیل دیگر، افزایش مراکز رشد و شتابدهی، کارخانه های نوآوری و پارک های علم و فناوری است که با افزایش زیرساخت های دانش بنیان، رشد فزاینده ای را تجربه کرده اند.
نمودار زیر تـغییرات سـالانه تـعداد شرکت های دانش بنیان احراز صلاحیت شده را نمایش می دهد:


تعداد شرکت های تأسیس شده پس از سال۱۳۹۲ بیش از ۴۸۷۸ شرکت بوده است، ضمن آنکه هر سالـه علاوه بر شرکت های جدید، برخی از شرکتها از لیست دانش بنیان خارج می شوند و همین طور اجرای قانون پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان سهم قابل توجهی در تأسیس کسب و کارهای فناورانه در کشور داشته است.

روند تاسیس شرکت های دانش بنیان
بیش از نیمی از شرکتها با اجرای قانون پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان، از سال۹۲ تا حالا تأسیس شده اند، ولی با عنایت به وضعیت حاکم بر اقتصاد کشـور و کاهش جذابیت سرمایه گذاری در شـرکت های دانش بنیان، شتاب رشد تأسیس این شرکتها از سال ۹۶ متوقف شده است.
مقایسه وضـعیت درآمـدی شـرکت های تأسیس شده نشان داده است این شرکتها که بعد از سال ۱۳۹۲ تأسیس شده اند، ۱۶ درصد (۶۷ هزار میلیارد تومان) از درآمدهای کل شرکت های دانش بنیان را کسب کرده اند.



سهم انواع دانش بنیان در آئین نامه جدید احراز صلاحیت
آئین نامه احراز صلاحیت شرکت های دانش بنیان در بهـار ۱۴۰۲ تغییر نمود و شرکتها به سه دسته «نوپا»، «نوآور» و «فناور» طبقه بندی شدند. سهم انواع دانش بنیان در آئین نامه جدید به این شرح است:
۷ درصد شرکتها در دسته فناور
شرکت های فناور شرکت هایی با فروش اظهارنامه ای بیش از ۵ میلیارد تومان در اظهارنامه سال مالی گذشته هستند که کالا یا خدمتی دارند و از نظر تکنولوژی در سطح بالا قرار می گیرند، ولی سهم فروش محصول یا خدمت دانش بنیان از کل فروش آنها، بیش از ۵۰ درصد است و تعداد حداقل ۱۰ نفر نیروی انسانی بیمه شده در این شرکتها مشغول به کار هستند.
۲۰ درصد در دسته نوآوری
شرکت هایی با فروش اظهارنامه ای بیش از ۵ میلیارد تومان در اظهارنامه سال مالی گذشته که کالا یا خدمتی دارند و از نظر تکنولوژی در سطح بالا قرار می گیرند، اما سهم فروش محصول یا خدمت دانش بنیان از کل فروش آنها، کمتر از ۵۰ درصد است. این شرکتها برای ۳ سال می توانند تاییدیه دانش بنیان دریافت نمایند.
۷۳ درصد شرکتها در دسته نوپا
شرکت هایی با فروش اظهارنامه ای کمتر از حدود ۵۵ درصد شرکت های نوپا قبلا در طبقه بندی شرکت های تولیدی قرار داشته اند و با عنایت به آئین نامه حمایتی جدید، این نوع شرکتها می توانند از معافیت مالـیاتی بهره مند شوند.
شرکت های نوپا در طبقه بندی جدید تا ۵ سال و تا وقتی که در بازه درآمدی این شرکتها قرار گیرند، می توانند در این طبقه تایید شوند. انتظار می رود بابه روز رسانی اطلاعاتی درآمدی شرکت های دانش بنیان مبتنی بر صورت های مالی سال ۱۴۰۱ طی ماه های پیش رو حدود ۱۰ درصد از شرکت هایی که هم اکنون در طبقه بندی نوپا مورد ارزیابی قرار گرفته اند، به شرکت های فناور یا نوآور تبدیل وضعیت شوند؛ چونکه طبقه بندی اولیه شرکتها مبتنی بر اطلاعات موجود از صورت های مالی سال ۱۴۰۰ انجام شده است.



روند اشتغال دانش بنیان ها
تعداد شرکت های دانش بنیان در سال ۱۴۰۱ بیش از ۸۲۶۰ شرکت بوده است که از این تعداد ۳۹۰۵ شرکت اطلاعات کارکنان خودرا در اظهارنامه مالیاتی سال ۱۴۰۰ خود وارد کرده اند. تعداد کارکنان این شرکتها مطابق با اظهارنامه حدود ۲۶۶ هزار نفر است و این شرکتها حدود ۸۶ درصد از درآمد ۸۲۶۰ شرکت را داشته اند.
تعداد کارکنان شرکت های دانش بنیان با برآورد کردن بصورت خطی حدود ۳۰۶ هزار نفر تخمین زده شده است.
از طرفی سرانه تعداد کارکنان این شرکتها در ضمن ۴ سال (از ۹۸ تا ۱۴۰۱) به ترتیب ۴۹، ۴۴، ۴۲ و ۳۷ نفر بوده است که می توان استنتاج کرد که سرعت رشد کارکنان از سرعت رشد تعداد شرکتها کمتر بوده و شرکت های کوچک بیشتری در این سال ها به عنوان شرکت های دانش بنیان شناخته شده اند.
طبق آمارهای این شرکت بیشترین رشد تعداد کارکنان در شرکت های دانش بنیان به این شرخ است:

نوع دانش بنیان درصد شرکت درصد کارکنان درصدرشدکارکنان نوآور ۱۹.۷۴ درصد ۵۸.۱۵درصد ۵۱.۱۱ درصد فناور ۶.۸۷ درصد ۲۸.۳۲درصد ۲۷.۳۵ درصد نوپا ۷۳.۳۹ درصد ۱۳.۵۳درصد ۲۱.۵۴درصد گزارش این شرکت پاسخ ما را درباره ی این که کدام دسته از فناوری بیشترین رشد تعداد کارکنان را داشته است، طی جدول زیر به این صورت اعلام می کند:
دسته فناوری درصدشرکت درصدکارکنان درصدرشدکارکنان نرم افزار و فناوری اطلاعات ۲۱.۹۹ درصد ۲۴.۷۵ درصد ۳۳.۴۲درصد ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته ۲۱.۳۱درصد ۲۳.۱۵درصد ۱۹.۶۲درصد مواد شیمیایی و پلیمری پیشرفته ۱۴.۰۲درصد ۱۴.۷۴درصد ۱۲.۶۱درصد برق و الکترونیک ۲۲.۷۴درصد ۱۲.۸۲درصد ۸.۴۵درصد دارووفرآورده های حوزه تشخیص ودرمان ۵.۸۶درصد ۶.۰۷ ۶.۷۱ فناوری زیستی، کشاورزی و صنایع غذایی ۴.۶۰ ۱.۵۷ ۲.۸۹ تجهیزات پزشکی ۴.۰۳ ۱.۴۹ ۱.۵۸ خدمات تجاری سازی ۵.۰۱ ۱.۳۹ ۱.۹۱ صنایع خلاق و علوم انسانی ۰.۴۵ ۰.۱۴ ۰.۲۹ در این گزارش آمده است: بررسی مقایسه ای تعداد کارکنان شرکت های دانش بنیان نشان داده است ۷۲ درصد کارکنان در ۵۴۴ شرکت شاغل هستند و به نظر می آید توسعه اشتغال زایی در شرکت های دانش بنیان مستلزم برنامه ریزی مجزا برای پشتیبانی از سیاست های جذب، نگهداشت و توانمندسازی کارکنان این شرکتها است.






منبع:

1402/11/09
09:31:08
5.0 / 5
355
تگهای مطلب: ایران , بازیگر , تخصص , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
karamond.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاراموند محفوظ است

كاراموند



برند کاراموند لاکچری