نوشیجان در انتظار ثبت جهانی بعنوان نیایشگاه دوران مادها

نوشیجان در انتظار ثبت جهانی بعنوان نیایشگاه دوران مادها به گزارش کاراموند همدان رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر مطرح کرد: پرونده ای با عنوان نیایشگاه های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان های ملایر، قهاوند و فامنین به منظور ثبت جهانی به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد.


ابراهیم جلیلی در گفت و گو با ایسنا، ارگ باستانی نوشیجان را یکی از آثار منحصربفرد از نظر معماری، قدمت و داشته های فرهنگی، نه فقط در استان همدان بلکه در کشور و دنیا دانست و اظهار نمود: تلاش ها برای ثبت جهانی ارگ باستانی نوشیجان از سال ۹۵ شروع شد و در این راستا قراردادی نیز در سال ۹۶ بین اداره کل میراث فرهنگی با دانشگاه بوعلی سینا منعقد و گزارش ثبت این اثر در آن قرارداد ذکر شد.
جلیلی با اشاره به تهیه گزارش ثبت جهانی ارگ باستانی نوشیجان در سال ۹۷ اشاره کرد: این گزارش بعد از تهیه به وزراتخانه مرکزی تهران ارسال شد و پیرو آن، معاون وزراتخانه و مدیرکل دفتر ثبت آثار ملی در همان سال بازدیدی از تپه نوشیجان داشتند.
این مقام مسئول افزود: باتوجه به نکته نظرهای سازمان جهانی یونسکو، ثبت آثار به صورت زنجیره ای از شانس بیشتری در رقابت با سایر آثار بمنظور ثبت جهانی برخوردار است، به همین دلیل این پرونده با عنوان نیایشگاه های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان های ملایر، قهاوند و فامنین به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد.
وی از وجود ابنای تاریخی در شهرستان های ملایر، قهاوند و فامنین آگاهی داد و اظهار داشت: این ابنا در صورت کاوش، از نظر معماری و فرهنگی شباهت بسیاری با داشته های به دست آمده از ارگ باستانی نوشیجان دارند و درصدد هستیم با تامین اعتبار لازم و جستجوهای صورت گرفته، این پرونده اصلاح و تحت عنوان اولین نیایشگاه های دوران مادها معرفی شود.
جلیلی در ادامه با اشاره به وضعیت شهرک صنعتی شوشاب در جوار نوشیجان، مطرح کرد: از سال ۹۵ و با تعیین عرصه حریم تپه نوشیجان، شهرک صنعتی شوشاب همکاری خوبی با ما داشته و قسمتی از شهرک که در حریم قرار گرفته، قبلاً به وجود آمده و بعد از سال ۹۵ به سمت حریم نوشیجان، کارخانه یا تأسیساتی اضافه نشده و بمنظور عدم لطمه به آثار تاریخی نوشیجان، مقرر است حصار سبزی برای این شهرک ایجاد شود.
وی از شوره زار بودن خاک این منطقه آگاهی داد و بیان کرد: باتوجه به شرایط زمین و وضعیت آب این منطقه، درختان خاصی مانند سنجد، اقاقیا و پسته در آنجا رشد می کند و باتوجه به طولانی بودن زمان عمل آوری و رشد این درختان، ایجاد این حصار سبز و گیاهی زمان بر است.
دو میل کوره آجرپزی در ملایر در انتظار ثبت ملی
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر در بخش دیگری به قدمت وجود کوره های آجر پزی در این شهرستان اشاره و اشاره کرد: آجرهای تولیدی این کوره ها علاوه بر تامین آجر شهرستان، به استان های همجوار همچون لرستان و کردستان نیز ارسال می شد.
وی با اعلان اینکه ساختمان این کوره های آجرپزی شامل دو بخش کوره و میل یا دودکش است، افزود: سوخت بیشتر این کوره ها در گذشته نفت کوره یا مازوت بوده و این سوخت بوسیله دریچه هایی از روی بام این سازه به داخل ریخته می شد.
جلیلی مطرح کرد: بخش میل یا دودکش کوره، یک سازه آجری استوانه ای شکل است و قطر دهانه داخلی آن بعنوان محل مکش دود و هدایت آن به سمت بالا، ۱۴ تا ۱۵ متر و با ارتفاع بین ۳۰ تا ۳۵ متر است.
این مقام مسئول به دو میل کوره باقیمانده از آن زمان اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از این میل کوره ها در ورودی شهرستان ملایر از سمت سامن در میدان نیروی انتظامی و دیگری در فاصله ۲۰۰۰ متری آن قرار گرفته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر اشاره کرد: گزارش ثبت این میل کوره ها که جزء آثار تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی هستند، تهیه و به شورای فنی استان ارسال شده است که در صورت تأیید کمیته ثبت وزارتخانه، ثبت ملی آنها صورت خواهد گرفت.




منبع:

1399/10/22
15:06:24
0.0 / 5
1331
تگهای مطلب: تاریخی , دانشگاه , صنایع دستی , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
karamond.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاراموند محفوظ است

كاراموند



برند کاراموند لاکچری