ترکیب برنامه تد با ارائه پایان نامه دنبال کار متفاوت برای حاج قاسم بودیم

ترکیب برنامه تد با ارائه پایان نامه دنبال کار متفاوت برای حاج قاسم بودیم کاراموند: تهیه کننده برنامه جهت درباره ی ایده متفاوت این برنامه برای پرداختن به حاج قاسم سلیمانی و جزئیات ایجاد آن گفت.


مصطفی موسی پسندی تهیه کننده برنامه «جهت» که هم زمان با سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی در ۱۱ قسمت پخش گردید، درباره ی ادامه این برنامه به خبرنگار مهر بیان کرد: برنامه در زمان پخش با استقبال خوبی در بین اصحاب علوم انسانی رو به رو شد و برمبنای بازخوردهای مثبت، برنامه ریزی برای ادامه تولید این برنامه در دستور کار است.
وی افزود: البته هم اکنون، در مرحله رایزنی و طراحی دقیق تر هستیم و هدف اصلی، توسعه همین قالب برای پرداختن به موضوعات دیگر در آینده است. فضای برنامه سازی احساسی درباره ی حاج قاسم اشباع شده بود این تهیه کننده با اشاره به ایده ساخت «جهت» توضیح داد: بعد از شهادت سردار سلیمانی، هر سال سعی کردیم اثری هنری در این زمینه خلق نماییم. بطورمثال یکی از این آثار مجموعه «حرف آخر» بود که به صورتی پرداخت هنری به دست نوشته های وصیت نامه شهید حاج قاسم سلیمانی بود. اما در پنجمین سالگرد، باتوجه به اشباع فضای رسانه ای از زاویه احساسی، در پی کشف حوزه های مغفول بودیم و یکی از این حوزه ها بررسی شخصیت حاج قاسم از دریچه علوم انسانی بود. وی درباره ی این برنامه که با شبیه سازی جلسه ارائه پایان نامه اجرا می شد، اظهار داشت: باتوجه به پیشینه تحصیلی ما در علوم انسانی، این ضرورت بیشتر احساس می شد که یک کار علمی خوب طراحی شود. با همکاری تیم تولید بر آن شدیم تا برنامه ای با رویکرد علمی تولید نماییم که به صورتی ادای دین اصحاب علوم انسانی به ایشان محسوب می شد. از نظر فرمی، کوشیدیم از جذابیت های برنامه های تد (TED) و تمرکز بر ارائه استفاده نمائیم که یکی از فرم های محبوب و پرطرفدار جهانی است و این فرم را با فضای جلسات دفاع از پایان نامه های دانشجویی تلفیق کردیم.
موسی پسندی افزود: در این راستا، طی چهار سال قبل کلیه مقالات، پایان نامه ها و یادداشت های علمی در رابطه با شهید سلیمانی در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور رصد شد. از میان این منابع، ۲۰ موضوع با قابلیت تبدیل به محتوای رسانه ای شناسایی و در نهایت ۱۱ مورد برای تولید غائی برگزیده شد. آسیب شباهت به برنامه های استعدادیابی یا تلنت شو وی درباره ی دیگر مراحل پژوهشی این برنامه اظهار داشت: ما سعی کردیم محوریت موضوعات را در عرصه های علوم سیاسی، رسانه، ارتباطات و مدیریت قرار دهیم تا برنامه تک بُعدی نباشد. در مرحله هماهنگی، بحث اصلی بر سر چینش اساتید و پروسه داوری بود. لطمه احتمالی برنامه، شباهت آن به قالب های استعدادیابی (مثل تلنت شوها) بود؛ بدین سبب تصمیم گرفتیم عنصر رقابت را حذف نماییم تا حضور اساتید در نقش ناظر تحلیلی و تکمیل کننده مباحث باشد. از طرف دیگر حضور دکتر وحید یامین پور نیز از الگوی معمول مجری گری فاصله گرفت و بیشتر در جایگاه یک هم اندیش با اساتید ظاهر شد و هدایت جلسات را نیز بر عهده داشت.
موسی پسندی درباره ی نزدیک شدن به فضای علمی و استفاده از طیف های متنوع اساتید و محققان در برنامه اظهار داشت: در انتخاب مشارکت کنندگان، کوشیدیم گرفتار خط و ربط های سیاسی نشویم و همه گروه ها را مدنظر داشته باشیم. حضور بیژن عبدالکریمی از این باب برای ما اهمیت داشت. یکی از کوشش های ما برای نزدیک شدن این فضا به برنامه های علمی که به صورتی شاید برای نخستین بار بود، این بود که متن مکتوب هر ارائه را آماده کردیم که در آخر هر قسمت، مخاطب برای مطالعه بیشتر و دقیق تر می توانست با اسکن کیوآرکد موجود در آخر برنامه به متن مکتوب ارائه نائل شود. الگوبرداری از قالب TED، در فضای فرمی این تهیه کننده برنامه های تلویزیونی درباره ی این که چرا جذابیت بصری، داستان گویی و مؤلفه های دیگر قالب تد در برنامه استفاده نشده است، توضیح داد: در الگوبرداری از قالب TED، تنها به اقتباس از فضای فرمی آن بسنده کردیم، ضمن این که محدودیت های فرمی این مدل کار علمی را هم باید درنظر گرفت؛ ولی این فصل در عمل نسخه آزمایشی یک فرم جدید بود که مبتنی بر بازخوردهای مخاطبان و اساتید، برنامه هایی برای جذاب تر شدن ارائه ها، محتوا و خلاقیت های فرمی برای ادامه درنظر گرفته شده است.
وی افزود: البته بازخوردهای میدانیِ برنامه نشان میدهد که درنهایت این شیوه برای مخاطب، خصوصاً برای خود ما که در فضای علوم انسانی فعالیت داریم، جذاب بود. ضمن اینکه، باید پذیرفت که چنین محتوایی برای عموم مخاطبانِ شاید تخصصی به نظر برسد. با اینحال حتی خود داوران برنامه که قرار بود یک جلسه حضور داشته باشند، علاقمند شدند و خواهان حضور در جلسات بعدی برنامه بودند. تهیه کننده برنامه «جهت» درباره ی جذابیت بخشی به این ایده عنوان کرد: در امتداد تلویزیونی کردن محتوا، سعی کردیم قالب جدیدی را آزمایش نماییم که حدود نیمی از اهداف اولیه آن محقق شد. هرچند اصل محتوا و هدف ما با قالب مورد نظر انتقال یافت، اما بطور قطع امکان بهبود و بهینه سازی در مراحل بعدی وجود دارد. برنامه تلویزیونی «جهت» محصول «بنیاد مکتب حاج قاسم» بود که به تهیه کنندگی مصطفی موسی پسندی، کارگردانی سید احمد موسوی صمدی و اجرای وحید یامین پور تهیه و تولید شده است و آخرین قسمت آن هفته گذشته از شبکه افق و شبکه دو سیما پخش گردید.

1403/11/03
12:05:00
5.0 / 5
5
تگهای مطلب: اهدا , تخصص , تهیه كننده , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
karamond.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاراموند محفوظ است

كاراموند



برند کاراموند لاکچری