موزه ملی قرآن كریم ۱۳ سال بعد از افتتاح

تا تولید موزه ملی هنرهای قرآنی چقدر راه است؟

تا تولید موزه ملی هنرهای قرآنی چقدر راه است؟ كاراموند: مدیر موزه ملی قرآن كریم می گوید: نگاه مان برای تبدیل ˮموزه ملی قرآن كریمˮ به ˮموزه ملی هنرهای قرآنیˮ مثبت است، اما بسترهای انجام این كار توسط موزه هنوز مهیا نشده تا بتوانیم به جز نسخ خطی، هنرهای ملی مربوط به قرآن كریم را هم نمایش دهیم.



به گزارش كاراموند به نقل از ایسنا، با فرارسیدن ۲۶ مهر امسال، ۱۳ سال از افتتاح اولین "موزه ملی قرآن" می گذرد؛ موزه ای كه از ابتدا بازدید از آن مجانی اعلام گردید و كلمه "ملی" به واسطه مبحث متفاوت این موزه همراهش شد و با قرار گرفتن آن زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، گنجینه ای قوی از نسخ خطی آثار قرآنی در اختیارش قرار گرفت. هر چند در طول این سال ها كمترین خبرها از فعالیت های این موزه در سایت های خبری انتشار یافت، امابه نظر می رسد مسئولان این موزه هم می خواهند پا به پای موزه ملی ایران قدم بردارند و خویش را جهانی كنند.

هرچند مشكل اعتبار برای موزه ملی قرآن كریم، حرف جدیدی نیست، اما با همراهی های مسئولان حفاظتی بخش های دیگر قرارگرفته در كنار موزه با این فضای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و مساعدت سازمان میراث فرهنگی قدم های خوبی برای بهبود وضعیت موزه برداشته و سبب شد تا به قول مدیر موزه ملی قرآن كریم در طول یك سال قبل ۱۳ پروژه عمرانی – فرهنگی و آموزشی– نمایشگاهی در این موزه رخ دهد، هرچند هنوز راهی طولانی برای رسیدن به هدف های این موزه در پیش رو دارند.

حجت الاسلام و المسلمین امیر لهراسبی مدیر موزه ملی قرآن كریم در گفت وگو با ایسنا با اشاره به تهیه سه ویترین جدید برای موزه با هدف نمایش آثارِ قرآنی آقاجان پرتو، از برپایی نمایشگاه های مختلف و مشاركت با موزه بزرگ خراسان توسط موزه قرآن خبر می دهد و می افزاید: چهار اثر از موزه ملی قرآن در موزه بزرگ خراسان به نمایش گذاشته شده است.

او با اشاره به اینكه موزه ملی قرآن هم اكنون درصدد معرفی خود به جامعه هدف است، اظهار می كند: افرادی كه با فضای نسخ خطی مرتبط هستند هیچ اطلاعی از موزه قرآن نداشتند، اما این زمینه در حال تولید است تا موزه معرفی و از ناشناختگی در بین جامعه هدف خارج شود؛ باید جایگاه موزه ملی قرآن رفیع تر از آنچه هست باشد و به جایگاهی برسد كه همه كشورهای اسلامی آنرا بشناسند و در تعامل بین موزه ای با آن قرار گیرند.

به گفته وی، ۱۳ اثر ملی از موزه قرآن در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است.

استانداردسازی ویترین های موزه قرآن در دستور كار

او اما یكی از مهمترین اقدامات مورد نیاز برای این موزه را ساماندهی و استانداردسازی ویترین های داخل موزه و نورپردازی استاندارد داخل موزه می داند؛ اقدامی كه از جانب محققان و رجوع كنندگان به این موزه هم درخواست شده است.

لهراسبی بیشترین بازدیدكنندگان موزه ملی قرآن را گروه های دانش آموزی، علاقه مندان و متخصصان و پژوهشگران این حوزه می داند و می گوید: از دیدِ بازدیدكنندگان، استاندارد نداشتن ویترین های موزه یكی از مهمترین مشكلات است كه از چند جنبه قابل بررسی است، ازیك سو شاید متریال ویترین ها به آثار لطمه بزند، كه نیازمند بررسی های دقیق تر است و از جانب دیگر با عنایت به تعداد زیاد آثار و نسخ خطی، آن ها باید روی پایه قرار داده شوند.

او با اشاره به اینكه قشر كودك و نوجوان، كمتر امكان دیدن نسخه های قرارگرفته درون ویترین های موزه را دارند، ادامه می دهد: معتقدیم باید به یك ایده جدیدتر برسیم تا همه مخاطبان ما به راحتی بتوانند با آن ها ارتباط برقرار كنند. از جانب دیگر با عنایت به نوع معماری، نیازمند ویترین هایی هستیم كه نورپردازی آن داخل خود ویترین باشد، اما در شرایط كنونی نور به صورت موضعی به آثار داده می شود.

وی با تاكید بر این كه باید در ویترین های موزه تجدیدنظر شود، اظهار می كند: قصد انجام مكاتبه با میراث فرهنگی را داریم تا نیازِ مورد نظر متخصصان، پژوهشگران و بازدیدكنندگان برطرف شود.

كارگاه دفع رطوبت در موزه قرآن فعال است



مدیر موزه ملی قرآن كریم با اشاره به مشكل رطوبت موجود در موزه ملی قرآن، می گوید: پروژه رفع رطوبت، بعنوان مهم ترین نیاز موجود، شروع شده و یك سوم آن اجرایی شده است. در بخش های در رابطه با مركز مخابرات و شبكه هم با مشكلات گسترده ای روبه رو بودیم اما در ماه های گذشته مشكلات حوزه مخابرات مرتفع شده است.

او ادامه می دهد: در طول چند سال قبل بحث مرتفع ساختن رطوبت مطرح شده بود، ازاین رو با تولید یك كارگاه دفع رطوبت توسط سازمان میراث فرهنگی، از حدود دو ماه گذشته مطالعه مشاور روی این مشكل و اجرای كارگاه در دستور قرار گرفته تا پیش از آغاز زمستان این پروژه به آخر برسد.

از حذف كوریدور تا فعال شدن موزه در ایام پنج شنبه



مدیر موزه ملی قرآن كریم با اشاره به فضای ورودی موزه می گوید: در وردی ابتدایی موزه، از سال های گذشته یك كوریدورِ كاملا غیر اصولی قرار گرفته تا فضای موزه را از دیگر فضاهای داخلی جدا كند، این كوریدور سبب می گردد مخاطبان و بازدیدكنندگان، موزه را مورد انتقاد قرار دهند. جلسات مختلفی با مسئولان حفاظتی منطقه برگزار و قرار گذاشته شد تا این كوریدور در یك فاصله زمانی كه دغدغه های حفاظتی و امنیتی منطقه برطرف شد، به صورت كامل جمع آوری شود تا مردم هم بتوانند از آن فضای سبز و محوطه بصری استفاده كنند.

او درباره فعالیت موزه ملی قرآن كریم در ایام پنج شنبه هم بیان می كند: هم اكنون این موزه در ایام پنج شنبه تعطیل می باشد، چون امكان تامین نیروی یگان حفاظت مورد نیاز را نداشته ایم، این قضیه به میراث فرهنگی هم اعلام شده است، در صورتیكه بتوانیم نیروی یگان حفاظت مورد نیاز را تامین نماییم، فعالیت موزه در ایام پنج شنبه هم عملی می گردد.

وی همینطور به نبود پاركینگ جهت استفاده بازدید كنندگان این موزه معترض است و می گوید: پاركینگ مجموعه توسط مجموعه های مختلف تصرف شده و نیاز به چنین فضایی برای موزه قران كاملا محسوس است.

ایجاد موزه ملی هنرهای قرآنی شدنی است؟

حجت الاسلام و المسلمین لهراسبی با بیان این كه محتوای موزه ملی قرآن، صرفا تخصصی است و موزه قرآن را بعنوان یك موزه تخصصی قرآن درنظر گرفته ایم ادامه می دهد: اگر قرار باشد آثار دیگری در این حوزه در موزه قرآن نمایش دهیم باید سناریو و طرح محتوایی موزه هم تغییر كند و با این كار "موزه ملی قرآن كریم" به "موزه ملی هنرهای قرآنی" تبدیل گردد، در این شرایط امكان آن وجود دارد تا بتوانیم موضوعات در رابطه با قرآن و هنر قرآنی را كه به این موزه هویت می دهد داشته باشیم.

به اعتقاد وی، اجرایی شدن چنین طرحی به سیاست های كلان برمی گردد، اما در شرایط كنونی با عنایت به عنوان موزه و برنامه های موزه این كار بعید است.

او اضافه می كند: اگر صرفا موزه قرآن باشد، محدودیت در نسخ خطی و نسخ قرآنی و نمایش آثار معاصر داریم و نمی توانیم برای نمایش آثار معاصر مانور دهیم، اما اگر محتوای موزه هنرهای قرانی باشد، عمومیت خیلی بیشتر می گردد و شامل آثار زیادتری مانند كاشی های قرآنی و نسخ كتابت شده با آیات قرآنی می گردد.

مدیر موزه ملی قرآن كریم با تاكید بر این كه نگاه مان نسبت به این اتفاق مثبت است، ادامه می دهد: این كار نیاز به مهیا كردن یكسری بسترها دارد تا موزه ملی قرآن بتواند پذیرای چنین اقدامی باشد.




1397/07/27
22:20:53
5.0 / 5
5074
تگهای مطلب: استاندارد , تخصص , سایت , طلا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
karamond.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاراموند محفوظ است

كاراموند



برند کاراموند لاکچری